Nokia N9 – et meget frisk pust – en anmeldelse

Så har jeg snart ejet min Nokia N9 med Meego styresystemet i en uges tid, og efter to år med en Iphone har det været en ny og eksotisk oplevelse. Og med både meget gode ting og mindre positive… I gennemgangen nedenfor vil jeg primært sammenligne med Iphone, da det har været min telefon de sidste to år.

Før jeg lod mig forføre af Apple, har jeg i mange år haft forskellige Nokiatelefoner. Og det var med stor spænding, at jeg endelig besluttede, at jeg ville hoppe tilbage og give dem en chance mere med Nokia N9. Det så ud til at være en helt ny vinkel på det mobile interface, og det virkede meget interessant. Men hvordan er det så i praksis…

Den er da fin...

Design og brugerfladen – swipe derudaf…
Allerførst skal det siges, at hele brugerfladen i N9 simpelthen er fantastisk. De tre hjemmeskærme med hhv. en med notifikationer fra e-mails, sms, sociale netværk og RSS, en med alle de installerede apps og en side til åbne apps er bare et godt træk. Kombineret med swipelementet har man et interface, der er nemt intuitivt og hurtigt at arbejde med. Det er en rigtig god løsning til effektivt at skifte mellem forskellige apps. Og når man lige har vænnet sig til det, slår det i mine øjne Apples styresystem med mange længder.

Konti til sociale netværk, fototjenester og e-mails er samlet et sted, og det fungerer rigtig godt, og er effektivt integreret i mange dele af brugerfladen.

Og så er designet af hardwaren altså bare så lækkert, at alle andre producenter burde skamme sig!

Notifikationsskærmen!

Standardfunktioner – browser, e-mail og alt det der

Alle N9’erens standardapps som browser, e-mail, kalender, video- og musikafspiller fungere alt sammen fint og uden de store overraskelser.

Browseren er hurtig og med god startskærm med links til de oftest benyttede sider. Som på en Iphone kan websider nemt lægges som apps på app-skærmen. Den kan ikke vise flash, men html5 indhold fungerer optimalt. Jeg synes den virker hurtigere end safari, og er ihvertfald ikke ringere.

Musikafspilleren skiller sig positivt ud og er rigtig lækker. Den har et fedt design, og er meget nem at betjene – også på farten. Musikken overføres nemt – enten vha. drag’n drop eller gennem Nokia Link, der f.eks. gør at man kan synkronisere med Itunes.

Kort og navigation er markant bedre end google maps på iOS. Ovi maps har en rigtig høj kvalitet, og de kan gemmes på telefonen, hvis man f.eks. skal til udlandet.

Der er ikke problemer i at have mange apps kørende samtidig, og man har altid nemt overblik i den relevante hjemmeskærm med åbne apps. 10+ åbne apps påvirker ikke hastigheden på telefonen, men det er klart at det påvirker batteritiden. Uden jeg dog kan sige, hvor meget man påvirker batteriet, hvis man i længere tid har har ti apps kørende samtidig.

Her er musikafspilleren

Kamera – tja, det er jo Nokia
Kameraet er klassisk Nokia! Selvom det ikke er så godt som på Nokia N8, så er det altså et rigtig godt kamera. Det er superhurtigt at få i gang, og man kan tage billeder meget hurtigt efter hinanden. Der er rigtig mange muligheder for at indstille kameraet til forholdene, og de er nemme at konfigurere.

Fra galleriet, som man kan komme direkte til fra kameraet, kan man dele billederne til de tjenester man nu har sat op. F.eks. Facebok, Picasa eller Flickr samt sende per mms eller til en anden enhed via NFC. Det sidste har jeg dog forsøgt med en Samsung Nexus S uden held…

Det er desværre ikke pt. muligt at dele til Twitter, ligesom det heller ikke lader sig gøre at dele til flere tjenester samtidig. Twitter deling skulle dog komme i en SW-update i løbet af oktober/november.

Det mindre gode…
Der er også en række mindre gode ting. Det handler primært om nogen af de medfølgende apps, der bare ikke fungerer godt nok.

Jeg oplevede i flere apps, at det ind imellem var svært at få enkelte knapper til at reagere. Jeg har ikke fundet nogen systematik i det, og kan ikke regne ud om det er programmeringen af knapperne der hænger eller om det er N9’erens generelle performance der modarbejder ind i mellem. Det er ihvertfald noget der skal arbejdes på fra Nokias side.

Hey! Man kan tweete på N9

Der er indbygget et wifi hotspot, hvilket gør det muligt at tilslutte sin bærbare PC, Ipad eller hvad ved jeg. Det fungerer som udgangspunkt fint nok, men der er mange udfald. Og det betyder at forbindelsen tit ryger. Om det f.eks. er på grund af mangelfuld 3G dækning ved jeg ikke, men det er ihvertfald dødirriterende, at man kan være nød til at starte wifi forbindelsen op igen. Derudover kan jeg ikke få adgang gennem VPN til mit arbejde, hvilket heller ikke er helt optimalt.

Facebook klienten fungerer sådan set fint nok, men den mangler nogen små features og muligheder for tilpasning. Derudover er der ikke mulighed for at indstille notifikationer f.eks. ved kommentarer til status opdateringer. Men faktisk er personlige beskeder fuldt integreret i SMS-appen, så beskeder fra Facebook kommer direkte ind i blandt sms’erne uden du skal åbne Facebook app’en og du kan svare direkte derfra. Det er sgu lækkert!!

Notifikationerne savner jeg endnu mere I Twitterklienten, hvor jeg gerne vil have notifikationer om retweets og mentions. Nokia har valgt at lade notifikationsskærmen tage sig af dette, men det er ikke helt godt nok. API’en et til stede, men den er altså ikke udnyttet i de eksisterende apps.

Twitter klienten kunne i det hele taget være meget bedre. Ingen notifikationer, ingen mulighed for at dele billeder, ingen automatisk søgning på hashtags, besværlig søgning på brugere. Rigtig ærgerligt for designet er ellers lækkert nok. Jeg har dog fået lovning på, at den kommende SW-update giver Twitter klienten en overhaling og ihvertfald inkludere fotoupload.

Så er der apps - app-skærmen!

Og så er der det med de der apps…
Ja, app udvalget er jo ikke imponerende. Ovi Market fungerer sådan set fint, men der er ikke særligt stort udvalg. Der er indtil videre enkelte brugbare apps som f.eks. podcast, internetradio, alternative fotodelingsapp, Bambuser,Foursquare, en screenshot app etc.

Men det virker altså alligevel lidt tomt, at man ikke har de samme muligheder for tilpasning og udforskning som man f.eks. har på en Iphone eller en Android model.

Nokia lover dog, at der er en del både lokale og internationale apps i pipelinen som f.eks. Vimeo, DSB, nogen af bankerne, Københavns Lufthavn etc. Sportstracker og Spotify er også annonceret, så der kommer nogen gedigne spillere på markedet for N9 apps. Vi kan håbe på, at det trækker nogen flere med sig. Man skal jo også tænke på, at Danmark er et af de allerførste lande, der får N9. Så vi kan håbe på, at markedet fyldes lidt mere op over de kommende måneder.

Opsummering
Alt i alt er jeg imponeret af, hvad Nokia har præsteret med den her telefon! De har dog ikke formået at gøre det helt færdig ved den danske lancering. Jeg har dog forhåbningerne i behold, og tror at det bliver forbedret med et par SW-updates og efterhånen som app udvalget bliver en smule større.

Telefonen er fantastisk at bruge, og den har et frisk innovativt pust til, hvordan man laver et mobilt interface. Så jeg tror egentlig nok, at det skal blive helt ok.

Jo mere jeg bruger den, jo mere naturligt virker det ihvertfald for mig og jeg regner med at Nokia dels får styr på de små skønhedsfejl og at appsituationen inden for de kommende måneder bliver så tålelig, at man ikke længere bliver irriteret over det.

Og hvis man har det mindste behov for at prøve noget andet end Iphone eller en af Android varianterne, så der det her system altså ret lækkert og altså pakket ind i det lækreste stykke mobilhardware jeg endnu har haft mellem fingrene!

Find vej!

Wifi hotspot

Mine åbne apps

About Andreas

Jeg ejer denne side!! Men du må gerne være med. Bare giv den gas!!