Åbent brev til idémanden bag NemID

Kære det fjols, der nu engang har udtænkt NemID – nøglen til Danmarks digitale fremtid (??!?)

Man må sige, at den teknologiske udvikling er kommet langt igennem de sidste 20 år. World Wide Web, mobiltelefoner og usb-drevne dimser til de mest obskure behov. Udvikklingen har medført nem og billig udveksling af information på mange forskellige platforme og til gavn for mennesker over hele verden. Det offentlige har taget det til sig, så man nemt kan kommunikere med offentlige myndigheder, og bankerne har brugt det i mange år til f.eks. webbank og aktiehandel.

Og jeg anderkender, at når der på den måde udveksles meget personfølsomme oplsynninger, så er datasikkerhed uhyre vigtigt. Og det må tilsyneladende have været et problem med f.eks. bankernes systemer og den digitale signatur. Og så er det fair nok, at der er behov for et alternativ, og at det offentlige investerer i at udvikle en fornuftig infrastruktur, der kan understøtte både effektivitet og sikkerhed.

Men man kan da ikke for alvor mene, at et lille papkort med små talkombinationer, er den smarteste metode til dette? Med den lange teknologiske udvikling i baghovedet, har en arbejdsgruppe i IT- og Telestyrelsen formentlig med repræsentanter fra IT-industrien eller hvad ved jeg, altså siddet og nået frem til, at den bedste løsning er et papkort, der foldet sammen fylder svarende til tre kreditkort. Hvad sker der dog?

Dvs. at når jeg skal i kontakt med det offentlige eller min bank, skal jeg finde et fedtet papkort frem, jeg formentlig ikke ved hvor er. Og hvis jeg ikke kan finde det, skal jeg vente dagevis på et nyt – og på at få overført de penge jeg nu havde tænkt mig. Så kan man da tale om, at man har tabt nøglen til Danmarks digitale fremtid.

Er det nemt? Det tror jeg vist nok ikke det er. Og jeg indrømmer blankt, at jeg ikke har teknisk indsigt til at udtale mig om alternativerne. Men det her, det er noget af det tåbeligste, jeg nogensinde har oplevet mine skattekroner gå til.

Og sloganet – det skulle vist istedet have været. NemID – et kig gennem nøglehullet til den digitale fortid.

mvh

Andreas Fensholm

About Andreas

Jeg ejer denne side!! Men du må gerne være med. Bare giv den gas!!