Anmeldelse: Boxee Box

Inden jeg kommer til, hvordan boksen rent faktisk fungerer, vil jeg lige nævne lidt om baggrunden for, at den i det hele taget er blevet købt.

Sådan ser den ud

I snart mange år har jeg ønsket mig en dims, der i et let og intuitivt interface kunne lade mig navigere i og afspille video fra mit lokale netværk på mit TV. Det være sig rippede udgaver af børnenes Disneyfilm, min egen DVD-samling eller hvad jeg nu kunne finde på internettet… Dem jeg har prøvet indtil nu har enten været for PC-agtige (for meget opsætning etc.), for lidt intuitive (grimme menuer og forvirrende interface) eller for teknisk dårlige (problemer med filformater, undertitler etc.). Derudover har jeg leget med bærbar PC ved TV’et, TV’ets DLNA funktion og USB’harddiske med indhold. Men alt hvad jeg har forsøgt har enten været for dårligt eller for besværligt.

Da jeg prøvede Boxees software og senere fulgte annonceringen af Boxee Box var jeg ikke i tvivl. Softwaren gjorde hvad den skulle – jeg har brugt det på en bærbar PC i en periode. Og boksen satte så prikken over i’et. Det måtte være løsningen jeg havde ventet på…

De første steps

Boxee Boxens home screen

Nu er den så ankommet og installeret under TV’et. Designet er ikke umiddelbart så velegnet til at blive gemt væk, men jeg synes det er meget lækkert, og den fylder ihvertfald ikke meget.

Tilslutning og opsætning tog under ti minutter inkl. softwareopdatering, et par genstart og helt basal opsætning. Det nemmeste i verden. Jeg har dog kablet netværk, så jeg har ikke testet den trådløse forbindelse.
Navigationen er nem med den medfølgende fjernbetjening og interfacet er umådelig brugervenligt. Som noget af det første satte jeg boksen til at scanne udvalgte mapper på netværket med videofiler. Det tog et stykke tid at scanne de over 150 filer, men så var næsten alt også identificeret korrekt med coverbilleder og info fra IMDB.

Tast, tast, tast...

Navigationen foregår som en leg med den meget simple fjernbetjening, og når der skal søges efter indhold på nettet, foregår det nemt med tastaturet på bagsiden. en eneste anke er, at der godt kunne have været noget lys i knapperne, da det kan være svært at læse bogstaverne i filmmørket.

Her kan du se en hurtig gennemgang af interfacet og de vigtigste funktioner:
httpv://www.youtube.com/watch?v=9hGUOufZkew

Det vigtigste – afspilning af video

Min primære brug af Boxee Box er afspilningen af video fra mit lokale netværk. Og det gør den godt. Mit indhold er en god blanding af egne DVD-rips, film og serier fra nettet i diverse formater og egne optagelser i flere formater. Og jeg har ikke oplevet noget den ikke kunne spille. Og den gør det flot og uden problemer over hele linien. Og har man kopieret hele DVD-film med menuer i enten ISO-filer eller .VOB-filer så har den helt styr på menuerne.

Skal vi se film?

Derudover er det let, under afspilning, at fremsøge undertekster, der i langt de fleste tilfælde passer til den afspillede video. Og hvis den ikke passer, er det relativt let at justere den så det fungerer. Enkelte gange er jeg blevet nød til at downloade undertekster seperat – men så er det også nemt at aktivere under afspilningen.

Hvad kan den ellers? Den kan da gøre dig social…
Boxee Box er social. Eller noget i den stil. Ihvertfald kan den hægtes på din Twitter eller Facebook-konto (og Buzz, hvis du er en af de 400 der bruger det), så du kan se en kronologisk oversigt over, alt hvad dine venner har delt.

Eller skulle det være et TV-show?

Og så kan du dele videoer med vennerne direkte fra Boxee. Den her funktion bliver man hurtigt rigtig glad for, og det er lækkert at læne sig tilbage i sofaen, når ungerne er puttet og se, hvad dine venner har været begejstrede for i løbet af dagen.

Boxee har også apps…
Alle taler om apps i disse tider, og Boxee Box har også en masse – primært beregnet til at se specifikt videoindhold fra internettet. En række af de mest profilerede er ikke tilgængelige for brugere i Danmark. F.eks. Netflix og Vudu der er amerikanske tjenester.

Men der er masser af gratis indhold, der bare skal opdages. For det første er der en sofaudgave af Youtube, der gør det nemt at se alt det man ikke vidste man havde brug for. Derudover er der apps til alle de vigtigste videopodcasts på nettet, der gør det let at følge med i The Engadget Show, TED talks eller So Ein Ding uden at involvere computeren. Der findes hjemmelavede apps til at se DR’s videopodcasts, men de fungerer ikke optimalt, da der er en del hakken. Det bringer mig videre til en anden app, nemlig browseren.

Browseren er en selvstændig app der kan vise langt de fleste hjemmesider, og den er optimeret til at vise videoer. Browseren fungerer sådan set fint, men den største frustration er fjernbetjeningens firevejs knapper, der slet ikke kan gøre det ud for en mus. Her burde man have tilføjet et touchpad eller lignende på fjernbetjeningen. Og det er ærgeligt, da browseren ellers er fin. Derudover kan man ikke umiddelbart gemme bookmarks, hvilket er virkelig interesserende. Men til nød kan den da bruges til f.eks. at se DR’s programmer på www.dr.dk/nu – og når først videoen spiller, klarer Boxee boxen det ligeså godt som med alt andet videomateriale.

En anden app, som jeg tror jeg med tiden bliver rigtig glad for er RSS-readeren, hvor man i Boxees webinterface kan tilføje sine favorit RSS vidoe feeds. Og her er så faktisk en oplagt måde at omgås de manglende bookmarks i browseren ved f.eks. at kombinere RSS app’en med en bookmarkservice som www.delicious.com. Det har jeg konkret brugt til at lave feeds med alle afsnit af Casper og Mandrilaftalen, da navigation på DR Bonanza er et helvede i den indbyggede browser.

Konklusion
Samlet set er jeg ovenud tilfreds med købet af Boxee Boxen. Jeg har ikke set en boks der i samme grad er let at gå til og har så intuitivt et interface til afspilning af lokalt indhold. Det eneste jeg kan sætte en finger på, er som sagt fjernbetjeningen. Og jo, det er da ærgeligt, at man ikke har de samme muligheder for internetindhold som amerikanerne, men den opgave som jeg primært købte boksen for, løser den altså perfekt. Dertil kommer de sociale aspekter, nem adgang til youtube og en masse andet netindhold, og det gør at jeg ikke ser mig tilbage. Boxee er den ideelle løsning for mig!

Skal du så købe en Boxee Box?
Hvis du kan genkende mine behov, er Boxee en fantastisk platform! Men om det lige er Boxee Boxen du skal købe er så en anden sag. Den største anke jeg har er fjernbetjeningen, der altså mangler lys i tasterne og en touchpad eller lignende. Touchpad’en kan tilsyneladende fås i Iomegas nye boks, der skulle komme snart. Så den kan man jo overveje. Jeg kunne ikke vente….

About Andreas

Jeg ejer denne side!! Men du må gerne være med. Bare giv den gas!!