Tabletcomputere hitter hos ældre. Eller gør de?

Politiken bragte forleden en artikel om, at flere og flere ældre er brugere af tabletcomputere som f.eks. Apples Ipad. Det er sikkert også korrekt. Men de konklusioner man får af at læse artiklen er alligevel forkerte.

Artiklen er, så vidt jeg kan finde frem til, baseret på en nyhed fra et amerikansk analysefirma. Og Politikens journalist viser et ufattelig dårligt fokus på detaljen i oversættelsen eller endnu værre en alvorlig mangel på forståelse for andele og procenter. Et problem vi ofte oplever – f.eks. i dækningen af den igangværende valgkamp.

Hvad er problemet?

Jornalisten Thomas Vigild skriver i artiklen følgende:

Siden sidste efterår er procentdelen af ældre over 55 år, der ejer en ebogs-læser eller en tabletcomputer steget fra 10 til 19 procent, mens antallet af kvinder, der har købt en ebogs-læser steget fra 47 til 61 procent alene i andet kvartal af 2011.

Og hvad betyder det han så skriver? Det betyder, at hvor det tidligere var hver tiende ældre over 55, der ejede en ebogslæser eller en tabletcomputer, så er det nu næsten hver femte ældre over 55. Og hvad kvinder angår, så var det tidligere lidt under halvdelen af alle kvinder, der har købt en ebogsløser. Nu er populariteten blandt kvinder steget, således at ca. 6 ud af 10 kvinder har købt en ebogslæser.

Men kan det nu være rigtigt? At én ud af fem ældre har en tabletcomputer eller ebogslæser og at over halvdelen af kvinder har en ebogslæser? Jo,jo, det er da nye fremadstormende produkter. Men det her er helt i hegnet!

Hvis man nu ser nærmere på, hvad den amerikanske kilde, analysefirmaet Nielsen, rent faktisk har skrevet:

Back in Q3 2010, for example, 62 percent of tablet owners were under the age of 34 and only 10 percent were over the age of 55. By Q2 2011, only 46 percent of tablet owners were under the age of 34 and the percentage of those over 55 had increased to 19 percent.

Looking at the data by gender underlines key changes in the eReader category. Sixty-one percent of all eReader owners are now female, compared to a mere 46 percent in Q3 2010. (Smartphone owners are now evenly split between male and female and tablets remain primarily male.)

Og så bliver vi pludselig klogere. Den afgørende sætning her er ”percent of tablet owners”, procent af tabletejere. Det havde Politikens journalist vist lige glemt at få med i hans formidling af nyheden.

Politikens historie handler nemlig om, hvor stor en andel af den ældre befolkning, der ejer tablet computere og e-bogslæsere. Men kilden til Politikens historie handler om, hvor stor en andel af ejere og tablet computere og e-bogslæsere, der er over 55.

Det er bare ikke godt nok!

Og så synes jeg i øvrigt, at det er noget forhastet at konkludere, at ”Over det seneste år er antallet af ældre danskere, der bruger tabletcomputere steget markant, og samtidig køber kvinder flere e-bogslæsere.”. Der henvises til en undersøgelse af amerikanske forbrugsvaner, og artiklen sluttes endda af med, at analysefirmaet senere vil undersøge, om de samme tendenser er gældende uden for USA. Altså har man intet belæg for den indledende påstand i det kildemateriale artiklen baseres på.

About Andreas

Jeg ejer denne side!! Men du må gerne være med. Bare giv den gas!!